Jak praktycznie wykorzystać blat w kuchni?
Blatu roboczego w kuchni nigdy nie ma zbyt wiele. Jeśli lubimy gotować i wspólnie przygotowywać posiłki za pewne mamy tego świadomość. Każdy z nas ma na pewno swoje sposoby na to jakie jest najbardziej praktyczne wykorzystanie blatu. Jednak na etapie projektowania kuchni warto zastanowić się jak go zaaranżować, aby były wygodny i dopasowany do naszych potrzeb. Co jednak w sytuacji, kiedy nasza kuchnia ma bardzo ograniczony metraż? Doskonałym przedłużeniem blatu roboczego może być lada, która może służyć zarówno za stół jadalniany jak i miejsce do przygotowywania posiłków. Przy takiej ladzie możemy umieścić wysokie stołki barowe, które tylko podkreślą charakter wnętrza i dodadzą mu stylu.
Jak wykorzystać blat w kuchni?
Blat w kuchni służy do tego, aby mieć odpowiednie miejsce do przygotowywania posiłków. Ponieważ blat często może mieć kontakt z wodą, wysoką temperaturą (kiedy odkładamy na niego naczynia bezpośrednio wyjęte z piekarnika), a także może być narażony na uszkodzenia mechaniczne np. związane z krojeniem, siekaniem, ubijaniem oraz z innymi czynnościami kuchennymi, powinien charakteryzować się wysoką jakością. Wobec tego jaki blat w kuchni? Może być on wykonany z drewna, z drewnianej sklejki, ale i kamienia czy marmuru. Im bardziej trwały, szlachetny i grubszy materiał tym droższy, ale i kupowany na wiele lat bezproblemowego użytkowania w naszej kuchni. Blat powinien swoją stylistyką pasować do mebli, a jego kolor może zostać dobrany do mebli na zasadzie kontrastu.
Co jeszcze może znaleźć się na blacie?
Tak naprawdę jest to miejsce, gdzie możemy przechowywać część kuchennych akcesoriów i narzędzi. To także miejsce na czajnik elektryczny, toster lub ekspres do kawy, a także inne sprzęty elektryczne i roboty kuchenne. Na pewno nie możemy zapomnieć także o chlebaku oraz dodatkowej tacce do krojenia. Jednak to nie wszystko. Na blacie kuchennym możemy umieścić ozdobne butelki, karafki, słoiki, słoje oraz puszki- wszystko co służy do przechowywania żywności, ale posiada także niewątpliwe walory estetyczne i nadaje kuchni charakteru. To idealne miejsce na szklane słoiczki z przyprawami, a nawet na donice ze świeżymi ziołami. Na blacie możemy trzymać książki kucharskie, aby mieć je pod ręką podczas przygotowywania posiłków. Tutaj mogą znaleźć się także akcesoria do parzenia herbaty- filiżanki, cukiernica, mlecznik, dzbanki oraz pojemniki do przechowywania herbaty. Jednym słowem- na blacie w kuchni powinniśmy umieścić wszystko to, co chcemy mieć pod ręką.