Jak praktycznie wykorzystać blat w kuchni?

Blatu roboczego w kuchni nigdy nie ma zbyt wiele. Jeśli lubimy gotować i wspólnie przygotowywać posiłki za pewne mamy tego świadomość. Każdy z nas ma na pewno swoje sposoby na to jakie jest najbardziej praktyczne wykorzystanie blatu. Jednak na etapie projektowania kuchni warto zastanowić się jak go zaaranżować, aby były wygodny i dopasowany do naszych potrzeb. Co jednak w sytuacji, kiedy nasza kuchnia ma bardzo ograniczony metraż? Doskonałym przedłużeniem blatu roboczego może być lada, która może służyć zarówno za stół jadalniany jak i miejsce do przygotowywania posiłków. Przy takiej ladzie możemy umieścić wysokie stołki barowe, które tylko podkreślą charakter wnętrza i dodadzą mu stylu.

Jak wykorzystać blat w kuchni?

Blat w kuchni służy do tego, aby mieć odpowiednie miejsce do przygotowywania posiłków. Ponieważ blat często może mieć kontakt z wodą, wysoką temperaturą (kiedy odkładamy na niego naczynia bezpośrednio wyjęte z piekarnika), a także może być narażony na uszkodzenia mechaniczne np. związane z krojeniem, siekaniem, ubijaniem oraz z innymi czynnościami kuchennymi, powinien charakteryzować się wysoką jakością. Wobec tego jaki blat w kuchni? Może być on wykonany z drewna, z drewnianej sklejki, ale i kamienia czy marmuru. Im bardziej trwały, szlachetny i grubszy materiał tym droższy, ale i kupowany na wiele lat bezproblemowego użytkowania w naszej kuchni. Blat powinien swoją stylistyką pasować do mebli, a jego kolor może zostać dobrany do mebli na zasadzie kontrastu.

Wykorzystanie blatu kuchennego

Wykorzystanie blatu kuchennego

Co jeszcze może znaleźć się na blacie?

Tak naprawdę jest to miejsce, gdzie możemy przechowywać część kuchennych akcesoriów i narzędzi. To także miejsce na czajnik elektryczny, toster lub ekspres do kawy, a także inne sprzęty elektryczne i roboty kuchenne. Na pewno nie możemy zapomnieć także o chlebaku oraz dodatkowej tacce do krojenia. Jednak to nie wszystko. Na blacie kuchennym możemy umieścić ozdobne butelki, karafki, słoiki, słoje oraz puszki- wszystko co służy do przechowywania żywności, ale posiada także niewątpliwe walory estetyczne i nadaje kuchni charakteru. To idealne miejsce na szklane słoiczki z przyprawami, a nawet na donice ze świeżymi ziołami. Na blacie możemy trzymać książki kucharskie, aby mieć je pod ręką podczas przygotowywania posiłków. Tutaj mogą znaleźć się także akcesoria do parzenia herbaty- filiżanki, cukiernica, mlecznik, dzbanki oraz pojemniki do przechowywania herbaty. Jednym słowem- na blacie w kuchni powinniśmy umieścić wszystko to, co chcemy mieć pod ręką.

Leave a Reply

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *